El durbec comú o durbec (Coccothraustes coccothraustes), becgròs a les Balears, menjapinyols, trencapinyons/trencapinyols al País Valencià (i antigament tortbec a les Balears), és un ocell passeriforme fringíl·lid. És la sola espècie del gènere Coccothraustes. Aquest ocell cria a Europa i l'Àsia temperada. És resident (no migra) a Europa, però molts ocells asiàtics sí que migren cap al sud. De vegades es troba vagant per les illes occidentals d'Alaska. Fa el niu en un arbust o arbre i ponen de 2 a 7 ous. Es nodreix principalment amb llavors i fruits de llavor especialment de les cireres que trenca amb el seu fort bec que pot exercir una pressió de 45kg. Els seus noms fan referència a aquesta habilitat: bec de ferro (La Selva, Girona), bec de plata, becdur (Penedès), durabec (gironès, Pla de l'Estany), bovera (Penedès), capsot", picacloves, torbec o tortbec, trencapinyes i trencaolives (Lleida, Ponent, Montsant, Priorat), trencapinyols, trencapinyons (valencià, gironès). Fa de 16.5-18 cm de llarg.
Font: Vikipèdia

Estat de Convervació Animalia (Kingdom) -> Chordata (Phylum) -> Aves (Class) -> Passeriformes (Order) -> Fringillidae (Family)

Observation portals: Wiki links: