Ametller Origen permet circuits il·legals de motocròs en un connector ecològic

Fa unes setmanes, veïns de Gelida van alertar de l'obertura d'un segon circuit de motocros en terrenys propietat d'Ametller Origen, situats al damunt del connector ecologic Ordal-Montserrat i en la zona preferent de caça de l'Aliga cuabarrada durant l'epoca de cria.

Segons sembla, ja s'havia estat denunciat al Departament d'Acció Climatics, pero s'ha fet cas omís i les practiques d'aquesta activitat han continuat.

Finalment ha estat en un ple de l'Ajuntament de Gelida que ha posat fil a l'agulla per acabar amb la practica il·legal de motocros, i va aprovar per unanimitat la moció seguent:

MOCIÓ DEL REGIDOR NO ADSCRIT, QUIM NAVALES I MORERA, EN RELACIÓ ALS CIRCUITS IL·LEGALS DE MOTOCRÒS.
Des de fa molts anys hi ha hagut un circuit il·legal de motocròs abandonat a la zona de Can Juncoses . En les darreres setmanes s'ha tornat a utilitzar per practicar motocròs, obrint trams abandonats així com nous traçats.
També s'ha detectat l'obertura d'un nou circuit a la zona de la Talaia, al Polígon 15, Parcel·la 5, Subparcel·la C.

Els circuits de motocròs atrauen la utilització de motos a molta velocitat per les pistes, durant hores, fent soroll i pols, afectant greument a la fauna i el paisatge.
Els dos circuits:
- Estan en propietats de l'empresa Unpasmes SL del grup Ametller Origen.
- Estan damunt del connector ecològic entre espais naturals protegits catalogats al PEIN (Roques Blanques i Montserrat i les Muntanyes de l’Ordal).
- Es troben en una zona d’alt interès faunístic amb més de 70 espècies d’animals, algunes d’elles espècies protegides.
- Estan dins l'àrea més sensible de caça de l’àguila cuabarrada (Aquila fasciata), espècie protegida i en perill d’extinció. Concretament dins del indicador de caça kernel 80%.
PER TOT L’EXPOSAT ANTERIORMENT
Demanem que el Ple del Consistori prengui els següents acords:
1. Que els serveis tècnics de l'Ajuntament realitzin una inspecció exhaustiva i un informe dels circuits de motocròs esmentats.
2. Que els serveis tècnics de l'Ajuntament adoptin les mesures necessàries per anul·lar l'ús d'aquest espai com a circuit de motocròs.
3. Notificar a la propietat la il·legalitat de l'activitat.
4. Instar a la propietat a restaurar el terreny, eliminant els traçats oberts
5. En cas necessari, col·locar senyals avisant que els circuits estan clausurats, de la mateixa forma que es fa amb els abocadors il·legals.
6. Instà a la Policia Municipal a realitzar inspeccions tan bon punt es detecti la reactivació de l'ús dels circuits, tot coordinat-se amb els Agents Rurals.


"Rovellons de proximitat" quan, en realitat, són de Sòria.