1a Trobada de lluites a Gelida en defensa del territori als Països Catalans

 El moviment de defensa del territori treballa per teixir una unitat estratègica

Al llarg dels Països Catalans hi ha una multitud de projectes especulatius en marxa, i fent-hi front sempre hi ha hagut organitzacions ecologistes i plataformes de defensa de la terra. L’atomització dels grups i plataformes, la seva lluita local, la diversitat d’interessos i idees, i el fet de centrar-se en projectes acotats en una part del territori durant un temps, dificulten la coordinació d’aquest tipus de plataforma.

El passat 10 de juny de 2023 es va celebrar a Gelida la primera trobada de Lluites en defensa del territori dels Països Catalans. S’hi van reunir més de 85 persones en representació de 45 plataformes. Davant l’emergència ambiental i un model econòmic injust i insostenible, consideren que s’ha de traçar una estratègia conjunta del moviment ecologista i de defensa de la terra teixint aliances amb els moviments socials.

Consideren que cal passar de la resistència a l’ofensiva

La portaveu de la trobada, Ariadna Cotén, considera “que hi va haver un espai de debat molt positiu, es va fer evident que el moviment està en una fase de maduresa i amb voluntat i capacitat de passar a l’ofensiva” per això valora “molt positivament els resultats de la trobada”. Cotén considera que “el moviment de defensa de la terra assumim la responsabilitat que exigeix el context de crisi econòmica i d’emergència climàtica i treballarem per crear sinergies amb altres organitzacions i moviments socials que ens permetin avançar cap a un sistema econòmic basat en la justícia social i climàtica”.

Durant la jornada es van desenvolupar quatre espais paral·lels de debat: acció jurídica, relat, estratègia i organització. Aquesta trobada ha posat les bases per caminar cap a una coordinació organitzativa i una estratègia conjunta, i els col·lectius i plataformes presents es van emplaçar a continuar treballant conjuntament, de manera horitzontal, en pròximes reunions i trobades.

Zeroport; SOS Natura cat, Preservem el Maresme; Stop Agroparc Gelida; Salvem el Calderí; Aturem Hard Rock; Plataforma Tanquem Can Mara; Plataforma en defensa del territori arenyenc; Cultures Trobades; APMA GARRAF; Assemblea Pagesa; Associació de Naturalistes de Girona; Campanya Contra el Quart Cinturo; IAEDEN-Salvem l'Empordà; Stop JJOO; Martorell Viu - Taula del Llobregat; Ciutat per a qui l'habita; Defensem ca l'Arnus; Associació comunitat energètica barri vell Salt; XR Girona; Plataforma Territori Sostenible del Camp; La Màquia; Xarxa Catalana per una Transició Energètica Justa; Ecologistes en Acció; SOS Baix Llobregat i l'Hospitalet; UCFR Garraf; Naturalistes de Gelida; No ens vendreu la moto; Fundació Emys; Xarxa Conservació Natura; Col·lectiu Maloka; GOB Mallorca; Perquè no ens fotin el tren (Grup defensa R3); El Gaig i Salvem la bassa de Llinars; ADENC; Aturem el Pla de Ponent; Plataforma Preservem Litoral; Valls en transició; Naturalistes Moianès; Col·lectiu Ecologista Bosc Verd; Mercat de Proximitat Alt Pirineu i Aran; Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC); Assemblea La Conca; Crits de la terra, Manresa; En defensa de la terra; Plataforma el Gaig i Salvem la bassa; Entesa per un parc litoral al Besòs



Es trenca la unitat política a Gelida davant l’aprovació de l’agroparc. Tractorada d’Unió de Pagesos i gran mobilització ciutadana de StopAgroparc