Acció de protesta de StopAgroparc a Barcelona.

StopAgroparc va realitzar una acció de protesta a Barcelona el passat dissabte 11 de juny a les 11 hores.

Unes 20 persones es van concentrar davant d'una de les botigues més grans d'Ametller Origen, d'uns 1000 m2, que també acull un restaurant Ametller.

Durant la protesta es va explicar als clients i als ciutadans que passaven la realitat de l'Agroparc projectat, i mostrar la contradicció d'aquest projecte amb els valors que l'empresa diu defensar. En aquest enllaç podeu veure imatges i vídeos de l'acció.



Al final de l'acte es va llegir aquest comunicat:

DENUNCIEM EL PROJECTE AGROPARC D’AMETLLER ORIGEN.

250 HA I 180 MILIONS SOBRE UN ESPAI AGROFORESTAL NATURAL

L’Agroparc es pretén mostrar com a un projecte de “cicle tancat”, virtuós i complet. Però la realitat és que pretén imposar un immens espai logístic, una fàbrica d’elaborats, un gran parc fotovoltaic, cultius intensius en hivernacles. No és un Agroparc, és un gran parc temàtic en sòl de secà, ubicat en la vinya protegida de l’Alt Penedès.

Des de la plataforma ciutadana StopAgroparc ens reafirmem en la nostra oposició i diem clarament que NO.

Es vol modificar abusivament el planejament territorial vigent a mida dels interessos d’una empresa. Les administracions han de vetllar pel bé públic, no poden estar al servei de la empresa privada. Aquest projecte és el cavall de Troia per malmetre el Penedès.

Al Penedès apostem per l’agricultura ecològica. En canvi l’Ametller no fa ni ha fet mai agricultura ecològica ni una agricultura coherent amb l’entorn.

Trenca de forma irreversible el connector ecològic entre espais naturals protegits i catalogats. Amb greus conseqüències per la biodiversitat. Es volen construir infraestructures en la zona de caça de l’àliga cuabarrada, espècie en perill d’extinció.

Implantar hivernacles i cultius de regadiu en una zona agrícola de secà, implica necessitats d’aigua que el territori no pot assumir. En plena emergència climàtica no acceptem que el govern de Catalunya aprovi una nova demanda intensiva d’aigua.

No fa ni un any que es van retirar molts projectes fotovoltaics que es volien implantar al Penedès. Aquest projecte pretén, sense cap mena de debat, imposar-nos 15 ha de camps fotovoltaics.

Ens oposem a la urbanització d’un espai natural d’alt valor ecològic, quan existeixen zones industrials construïdes, amb tots els serveis, abandonades i degradant-se. No volem que se segueixi trinxant el territori.

Ametller ha comprat un polígon de 13 ha. no desenvolupat. La fàbrica, la logística i la seu Ametller no hi caben en el terreny industrial adquirit. Pretenen canviar el Pla Territorial. Ens oposem a l’absurditat de fer un projecte que el propi promotor admet que no hi cap en els terrenys industrials adquirits.

L’Agroparc s’ha dissenyat per processar la producció de més de 3000 ha de tot Espanya amb les consegüents necessitats de infraestructures. No volem els problemes de mobilitat i l’impacte ambiental d’aquesta logística. El paisatge del Penedès no tornarà a ser el mateix.

Hem vingut aquí per portar el problema del Penedès a Barcelona.

La gent ha de tenir clar que el que produeix Ametller Origen en aquestes botigues

NO ÉS DE PROXIMITAT, NO ÉS ECOLÒGIC I NO ÉS SOSTENIBLE.

AQUEST PROJECTE S’HA D’ATURAR!

Barcelona, 11 de juny de 2022


Reportatge de la Directa: Entitats ecologistes s'oposen a l'agroparc d'Ametller Origen al Penedès