Unió de Pagesos referma a la consellera el rebuig a l’Agroparc Penedès i demana que es protegeixi el model de pagesia arrelada al territori

Unió de Pagesos es va reunir el passat dijous, 5 de maig, amb la consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural Teresa Jordà per traslladar-li el rebuig del sindicat al projecte Agroparc Penedès, ubicat en una àrea d’unes 220 hectàrees de terreny entre els termes de Gelida i Sant Llorenç d’Hortons, a l’Alt Penedès. En la cita, el sindicat va detallar a la consellera les al·legacions presentades fins al moment a aquest pla i que, va alertar, seguirà treballant per adaptar a les modificacions que pugui patir el pla.

Unió de Pagesos va reiterar a Jordà l’oposició sindical a una iniciativa que considera com una agressió més a un territori que el pla entén des d’una lògica únicament extractiva. En aquest sentit, el sindicat adverteix que projectes com aquest són un atac al model de pagesia catalana, format majoritàriament per empreses familiars arrelades al territori on treballen i que venen els seus productes de manera directa als consumidors. Un model que, precisament, models com el presentat amb l’Agroparc Penedès volen substituir.

Per aquest motiu, el sindicat va demanar a Jordà que el Departament aposti per la protecció d’aquestes empreses familiars agràries, autèntic teixit de base de la pagesia a casa nostra. Unes empreses familiars, subratlla el sindicat, que constantment treballa per estar sempre al dia de les exigències tecnològiques i ambientals europees, tan pel que fa a mantenir i augmentar la qualitat dels seus productes com per contribuir a la mitigació del canvi climàtic.

Per tot plegat, el sindicat va refermar davant la consellera l’aposta per un model de pagesia emprenedora i aferrada al territori en comptes d’una concepció basada en empreses i simples treballadors assalariats.

Taula rodona "No als macro-projectes". Jornada en defensa de la terra i dels productes de proximitat