Carta de Naturalistes de Gelida a les associacions del poble.

25 d’octubre de 2022 per
Administrator

Naturalistes de Gelida han fet arribar la següent carta a totes les associacions de Gelida, per informar-los de la situació actual del projecte Agroparc i el que s'està fent des de la plataforma StopAgroparc per aturar-ho. També els han demanat que s'adhereixin al nostre manifest.

des de Naturalistes de Gelida ens adrecem a vosaltres amb l’objectiu d’informar-vos de la situació actual del projecte Agroparc del grup Ametller Origen a Gelida. Com ja deveu saber, la nostra entitat forma part de la plataforma ciutadana #StopAgroparc, conjuntament amb Unió de Pagesos i el grup ecologista penedesenc Bosc Verd.
L’Agroparc té com a principal objectiu empresarial la centralització, l’automatització i l’ampliació de  les naus industrials i logístiques que l’empresa té arreu de Catalunya. Front a les 14ha del polígon de Can Juncoses afectades a dia d’avui, el projecte Agroparc d’Ametller Origen requereix d’una extensió pròxima a les 250 hectàrees entre Sant Llorenç d’Hortons i Gelida. El macroprojecte consisteix en una gran fàbrica de producció, un gran magatzem, i una enorme plataforma logística per a camions de gran tonatge. Addicionalment als processats d’origen peninsular d’Ametller, es pretén incorporar dins la fàbrica la producció d’una desena de proveïdors estratègics. Per al conjunt de la zona logística i de producció es preveu una cinquantena de molls de càrrega. A més el projecte també incorpora una biofactoria, tres granges, i múltiples activitats turístiques entre grans extensions d’hivernacles i plaques solars. Tot això en una zona d’alt valor paisatgístic, majoritàriament dedicada a l’agricultura ecològica i biodinàmica, i amb un excel·lent equilibri ambiental fins al moment actual.
Sota la promesa de preservació del territori i dinamització de l'economia local, la realitat és que aquesta obra faraònica requereix d'una inversió de 180 M€ i que l'empresa necessita d’ajuts públics per poder dur-la a terme  (subvencions europees Next Generation, vinculades a sostenibilitat). És per això que el grup empresarial inverteix tants esforços econòmics i mediàtics en maquillar i vestir de verd el seu projecte industrial i logístic, presentant-lo com a font de turisme sostenible per la vila.
Des de les entitats de la plataforma #StopAgroparc volem destacar que a data d'avui aquest projecte no és legal. Les normatives vigents garanteixen el model de territori, protegeixen la vinya i el paisatge del Penedès. Dur-lo a terme requereix un canvi de normatives a mida, responent a un interès privat. Però els impactes territorials ens afecten a tots. Hi ha qui diu que aquest projecte és inevitable o que no hi ha una alternativa millor. Fins i tot sentireu que no s'hi pot fer res, que ja està tot decidit. Res més lluny de la realitat. L'any 2017 el moviment ciutadà va aconseguir aturar el primer projecte d’aquesta empresa. A diferència del 2017, ara l'Ajuntament de Gelida és el promotor d’aquesta desafortunada inversió. Però no tot són esculls, el passat mes de maig l'Oficina Territorial d'Avaluació Ambiental de la Generalitat de Catalunya va emetre un Informe d’Abast que ens dóna la raó en tots els punts que hem al·legat. L’informe del govern evidencia les mancances,  greus contradiccions i “oblits tècnics” que venim denunciant des de fa un any. Potser haureu sentit que “s’està treballant molt i s’estan fent moltes reunions”, el fet és que el projecte s’enfronta a una revisió integral,  tècnica i conceptual.
Hem elaborat material divulgatiu per donar a conèixer l’Agroparc i els seus impactes en el territori. Si voleu més informació podeu visitar la pàgina web de la plataforma i descarregar-vos el full informatiu amb el mapa il·lustratiu. Ara, més que mai, necessitem sumar esforços a la nostra lluita ciutadana. Per això, us demanem la vostra adhesió com a entitat al Manifest #StopAgroparc. També que compartiu aquesta informació a totes les persones sòcies de la vostra entitat [1], ja que també s’hi poden fer adhesions personals. Actualment, ja s’han adherit al nostre manifest més de 500 persones i vora de 30 entitats de Gelida i de tot Catalunya.
[1] Podeu imprimir aquesta carta amb el pdf adjunt