Línia de temps Projecte Agroparc

El grup Ametller fa temps que intenta construir el seu projecte d'Agroparc a Gelida, i s'esforça molt en donar una bona imatge de com serà en els mitjans de comunicació (per exemple, labustia.cat). 

La darrera versió de l'Agroparc és la aprovada inicialment a finals de 2022 , existeix la versió presentada l'any 2021 i la versió del 2016 (versió 1.0, que té una web separada). Aquestes versions, lluny d'acotar el projecte, el que fan és ampliar-lo: 322 ha, 248 ha i 121 ha, respectivament.

Per visualitzar-ho i no perdre la perspectiva en el temps, aquí us mostrem en una línia de temps alguns dels fets destacats. 

Darrer document del Grup Ametller (o de l'Ajuntament de Gelida, que s'ha posicionat com a promotor del projecte): documentació per la aprovació definitiva de la Modificació del POUM de Gelida en l’àmbit de l’Agroparc.

13 de maig
2024

El TSJC suspèn el termini per a presentar la demanda fins que la Generalitat no aporti un expedient amb condicions.

Ametller Origen (UNPASMES, S.L.) es presenta com a demandat en el contenciós-administratiu.

1 de maig
2024

El TSJC remet a Naturalistes de Gelida l'expedient que ha rebut de la Generalitat.  Naturalistes sol·licita de nou l'expedient, ja que s'ha rebut incomplet: falten document i altres estan mal copiats.

20 d'abril
2024

Amb les aportacions econòmiques de 375 persones i organitzacions, Stopagroparc aconsegueix 24.070 € en la campanya de micromecenatge​ per portar a judici el macroprojecte agroindustrial d'Ametller Origen, amb peritatges professionals en els àmbits de l'agricultura, la biodiversitat, l'aigua i l'urbanisme.

15 de març
2024

La Generalitat de Catalunya i l'Ajuntament de Gelida compareixen com a demandats. Ametller Origen no es presenta com a demandat .

El TSJC reclama a la Generalitat una copia de l'expedient en USB, doncs la que ha rebut no està copiat correctament.

11 de març
2024

La campanya de micromecenatge de Stopagroparc assoleix els 17.000 € que necessita com a mínim per tirar endavant el contenciós-administratiu.

31 de gener
2024

El TSJC admet a tramit el recurs contenciós-administratiu contra l'aprovació definitiva de la MPOUM. Ametller Origen no es presenta com a demandat

Inici de la campanya de micromecenatge de Stopagroparc per aconseguir fons pel contenciós-administratiu.

30 de gener
2024

Circuits de motocròs/Ametller Origen: El ple de l'Ajuntament de Gelida aprova per unanimitat, una moció per posar fi a la practica il·legal de motocròs que permet Ametller Origen, en els seus terrenys situats al damunt del connector ecològic Ordal-Montserrat i en la zona preferent de caça de l'Àliga cuabarrada durant l'època de cria.


Notícia del blog

22 de gener
2024

Naturalistes de Gelida presentat recurs contenciós-administratiu contra l'acord de la Comissió Territorial d'Urbanisme del Penedès de la Generalitat de Catalunya d'aprovació definitiva de la MPOUM a l’àmbit del Pla parcial urbanístic de Can Juncoses i finques confrontants per a la implantació del

projecte AGROPARC

23 de novembre
2023

El DOGC publica l'edicte d'aprovació definitiva de la MPOUM per l'Agroparc a Gelida

Documentació aprovació definitiva

4 d'octubre
2023

Naturalistes de Gelida presentat al·legacions al projecte de la Via Blava al seu pas per Gelida. Noticia al bloc. La Fura.

26 de setembre
2023

Cal Piula/Ametller Origen: El ple de l'Ajuntament de Gelida aprova per unanimitat, habilitar tots els instruments de què disposa l'Ajuntament per fer front a situacions similars, encarregar un estudi sobre el control de l'ús de l'aigua a la zona i fer arribar una queixa formal al grup Ametller.


Moció promoguda per StopAgroparc

Vídeo del ple, amb preguntes del públic 

Notícia del blog

23 d'agost
2023

Degut a davallada crítica del cabal de l'Anoia a la zona del meandre de Cal Piula/Cases Noves, Naturalistes de Gelida insten a l'ACA a garantir-hi el mínim cabal ecològic.

1 d'agost
2023

Bosc Verd presenta una denúncia a l'ACA i al Departament d'Acció Climàtica en relació a nova explotació agrícola intensiva de 5 ha de carbassons a la zona de Can Piula de Gelida. 

Naturalistes ha aportat documentació i informes.

 1.  Denuncia meandre
 2.  Annexos_Denuncia meandre Cal Piula
 3.  Informe meandre Cal Piula
 4.  Vídeo soroll
 5.  Vídeo soroll i fumigacions

Documents->

1 de juliol
2023

Concert Solidari organitzat per StopAgroparc.

El cantautor Cesk Freixas denuncia que va rebre amenaces i pressions amb l'objectiu de que desistís d'actuar-hi.

16 de juny
2023

El DOGC publica la aprovació del DAE del 14 d'abril. El 21 de juny el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural respon a la demanda del 23 de maig i envia còpia de Declaració Ambiental Estratègica, informant que ja està disponible al banc de dades .

12 de juny
2023

La Comissió Territorial d'Urbanisme del Penedès acorda la aprovació definitiva de la modificació POUM de Gelida a Can Juncoses i la regulació de les claus urbanístiques 11a “Sòl agrícola de protecció especial pel seu interès natural i agrari” i 11b “Sòl agrícola de protecció especial de la vinya”, per permetre la implantació del projecte Agroparc. Sessió 12 de juny ->

28 de maig
2023

La coalició de govern de l'alcaldessa Lluïsa Llop, perd les eleccions amb una gran davallada de vots. El nou alcalde és Lluís Valls, del PSC, que guanya per majoria absoluta. La CUP passa de tenir 231 a 331 vots.  Resultats ->

23 de maig
2023

El 23 de maig, es demana còpia de Declaració Ambiental Estratègica ja que hauria d'estar disponible al Banc de dades d’avaluació ambiental i no ho està. 

Segons la Llei 21/2013, de 9 de desembre, article 25.3, la declaració ambiental estratègica s'ha de publicar a la seu electrònica de l'òrgan ambiental.

2 de maig
2023

A 26 dies de les eleccions municipals, un Ple extraordinari de l’Ajuntament de Gelida aprova la modificació del POUM en l’àmbit de l’Agroparc amb els vots d’ERC i PSC, l’abstenció de Primàries i els vots en contra de la CUP i Gelida en Comú.

Es trenca la unitat política i Primàries s’ha absté en assabentat ara que l’Ajuntament, com a promotor, hauria de fer-se càrrec de la despesa que suposa el desdoblament dels accessos.

En el ple s’han viscut moments d’indignació per part del públic i s’ha alçat una pancarta amb els noms de les 127 entitats que donen suport a StopAgroparc.

Més informació i vídeo ->

Stopagroparc convoca a una tractorada i realitzat una marxa lenta des de Sant Llorenç d’Hortons a Gelida, amb gran mobilització ciutadana per mostrar l’oposició. 

Un absurd dispositiu de 3 furgonetes d'antiavalots de la ARRO ha estat present a tocar de la plaça de la vila.

Més informació i vídeo ->

20 d'abril
2023

L'Alcaldessa fa una Proposta de dictamen amb les respostes a les al·legacions al projecte d'agroparc presentades per ciutadans i entitats.

Es proposa al Ple desestimar-les gaire-bé totes.

21 de març
2023

La CUP presenta una moció al Ple on es demana la paralització del projecte vista la seva incompatibilitat amb l’actual POUM, que indica que el polígon de Can Joncoses no es podrà desenvolupar en cap cas sense la construcció prèvia d’una nova variant per descongestionar el trànsit.

La moció no va prospera pel vots en contra de ERC, Primàries i PSC. Van votar a favor la CUP i En Comú.

Més informació a l'article del blog "Una greu omissió fa trontollar l'Agroparc".

22 de febrer
2023

Finalitza el periode per presentar al·legacions al projecte. Per facilitar la feina la Plataforma ha preparat i publicat algunes d'elles, i informació sobre "Com presentar al·legacions a la Modificació del POUM".

Els ciutadans i entitats presenten centenars d'al·legacions al projecte.

21 de febrer
2023

La plataforma ciutadana presenta a Gelida el seu advocat Albert Calduch, reconegut especialista en dret ambiental amb importants litigis guanyats.

18 de febrer
2023

Concert "Música pel Territori" organitzat per StopAgroparc amb Laura Buch,  Polaris,  Nèctar,  Pau Sunyer, Les Kremats i The Healers.

12 de desembre
2022

Ple extraordinari que aprovar la Modificació inicial del POUM, amb els vots favorables de PSC, ERC i Primàries, i el vot en contra de la CUP. Comuns no assisteix.

Hi ha mobilitzacions al carrer i tensió en la sala de plens.

S'obre un període de 45 dies per presentar al·legacions, que finalitza el 21 de febrer 2023.

novembre
2022

Nou full informatiu de StopAgroparc

4 de novembre
2022

Ajuntament de Gelida publica un edicte amb la memòria de resultats de la consulta pública prèvia sobre la Modificació del POUM. L'edicte de la convocatòria es va publicar el 2 de setembre.

2 de novembre
2022

Josep Ametller, director general d'Ametller Origen, acompanyat de Joan Batlle i Ignasi Grau, presenta una proposta modificada de l'Agroparc als regidors de l'Ajuntament de Gelida. La presentació es fa a porta tanca i no s'entrega cap mena de documentació.

28 d'octubre
2022

Roda de premsa de StopAgroparc a on s'exposa com el document d'abast de la Generalitat avala les tesis de StopAgroparc, així com que fa sis mesos que l’Ajuntament de Gelida i Ametller Origen oculten a inversors i ciutadania les conclusions d'aquest document. Comunicat de premsa. Vídeo de l'acte .

16 d'octubre
2022

Important mobilització a la caminada organitzada per StopAgroparc en contra de la implantació de l'Agroparc.

27 de setembre
2022

Moció de la CUP en el Ple de Gelida per demanar l'aturada del projecte d'Agroparc. Rebutjada amb els vots en contra de PSC, ERC i Primàries; l'abstenció de Comuns i el vot favorable de la CUP.

Al finalitzar va poder intervenir el públic assistent. Aquestes són les preguntes o temes que es van exposar:

 • L'agroparc farà cultiu de regadiu en terreny de secà. Quina és la posició del partits davant de l'ús de l'aigua?
 • Els partits o serveis tècnics de l'Ajuntament han traslladat a OTAA alguna consideració tècnica en relació a l'Agroparc?
 • Que faran els partits en relació a les discrepàncies del Pla Territorial de l’Alt Penedès i el POUM de Gelida respecte el connector ecològic?
 • Sobre l'Edicte emès el 2 de setembre per l'Alcaldessa per Consultar la població sobre la Modificació POUM

Llegir la noticia. Veure el vídeo de la moció i es intervencions


2 de setembre
2022

Modificació del POUM de Gelida en l'àmbit de l'Agroparc. Situació: Can Joncoses i La Talaia. Promotor: Ajuntament de Gelida. Agost 2022.

Document resum

2 de setembre
2022

L'alcaldessa de Gelida publica l'edicte per consultar a la població sobre la modificació del POUM per a la implantació del Agroparc. És un tràmit necessari abans d'iniciar la modificació del POUM. La població té 10 dies per escriure les seves opinions. Només es fa difusió de la consulta al taulell d'anuncis i a la pàgina web de l'Ajuntament.

9 de maig
2022

La OTAA publica el document d'abast. A partir d'aquest document el promotor ha de redactar l'estudi ambiental estratègic (EAE).

Hem preparat un resum del document (11 pàgines) i un document amb les conclusions (2 pàgines).

22 de març
2022

El ple aprova provisionalment la Modificació puntual de POUM

Resposta de l'Ajuntament de Gelida denegant totes les al·legacions presentades el 3 de gener per Naturalistes i Bosc Verd a les Modificacions del POUM de Gelida.

11 de març
2022

Naturalistes de Gelida, Bosc Verd i Unió de Pagesos presenten al·legacions (consideracions) a la Oficina Territorial d’Acció i Avaluació Ambiental de Barcelona (OTAA) al projecte d'Agroparc.

31 de gener
2022

La OTAA rep nova la documentació de l'Ajuntament de Gelida, que substitueix la rebuda el 17 de gener. Documentació en aquesta carpeta.

17 de gener
2022

La OTAA rep la documentació per a la implantació del projecte Agroparc de l'Ajuntament de Gelida, promotor del projecte. S'obre el plaç per opinar sobre l'abast que ha de tenir l'EAE.  Documentació en aquesta carpeta.

14 de gener
2022

Visita del President Aragonès a Gelida. Abans d'entrar a l'ajuntament, membres de la plataforma StopAgroparc li hem explicat els punts essencials per que no estem d'acord amb el projecte d'Ametller Origen. Veure notíciaVeure el vídeo  

3 de gener
2022

Naturalistes de Gelida i Bosc Verd presenten al·legacions a la aprovació inicial de la Modificació Puntual del POUM. Com annex presenten una llista d'espècies presents a l'àmbit afectat per les modificacions.

Resum de les 7 al·legacions presentades.

23 de desembre
2021

La Comissió de Territori de Catalunya reconèixer l’elevat interès territorial. Documentació en aquesta carpeta.

23 de novembre
2021

El Ple de l'Ajuntament de Gelida pren coneixement del projecte Agroparc, aprova fer-se seu el project i el transmet a la Comissió Territorial Metropolitana de Barcelona. [Projecte][GràfiquesMinut 1:03:40 fins el 1:29:30

En el mateix ple s'aprova una modificació parcial del POUM que beneficia clarament el Grup Ametller Origen.

12 d'octubre
2021

12 d'octubre. Roda de premsa a l'Ajuntament juntament amb l'Alcaldessa Lluïsa Llop, i posterior presentació a la Sala Cultural.

 • La fura .
 • Video roda de premsa   
 • Video presentació a la Sala Cultural 
 • Video de 6 minuts projectat a la presentació 
 • Incorpora la zona de Can Juncoses en el projecte. El que significa urbanitzar un indret natural.

13 d'octubre, presentació del projecte a Foment del Treball a Barcelona.  

14 d'octubre. Es fa públic ell document "Avanç de planejament per a la implantació d'un projecte d'interès territorial"  

(posteriorment, el 15 de novembre, es va entrar a l'Ajuntament de Gelida una nova versió: Avanç de planejament per a la implantació d'un projecte d'interès territorial . [Gràfiques])

2019-2020

Més de dos anys sense cap informació pública

2018

Febrer 2018. El Grup Ametller anuncia que abandonarà el projecte de l'Agroparc si aquest estiu no ha aconseguit un consens amb el territori .

2017

Març 2017. Document d'abast redactat per redactat per la l'Oficina Territorial d'Acció i Avaluació Ambiental, dels Serveis Territorials a Barcelona. Departament de Territori i Sostenibilitat.

L'objectiu del document és determinar l’abast de l’Estudi Ambiental Estratègic (EAE) que s'ha de realitzar.    

2016   
Novembre 2016. Es fa públic l'Avanç del Pla Especial Urbanístic en Sòl No Urbanitzable per la implantació de l’Agroparc Ametller Origen

Desembre 2016. El grup Ametller Origen anunciar la inversió de 50 milions en un gran Agroparc. 

...

Període 2016-2018: mantenim activa la nostra web antiga a on trobareu la documentació del projecte Agroparc de l'any 2016, les accions ciutadanes, esdeveniments, hemeroteca, etc en aquest enllaç