Demanda contra l'aprovació del MPOUM presentada al TSCJ

9 de julio de 2025 by
Administrator

El 25 de juny de 2025, la plataforma ciutadana StopAgroparc, a través de l'Associació Naturalistes de Gelida, representada per la lletrada Elena Moreno Nogué, i el suport de Unió de Pagesos i el Col·lectiu Ecologista Bosc Verd, ha presentat un recurs contenciós-administratiu davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. La demanda impugna l'aprovació definitiva de la Modificació Puntual del Pla d'Ordenació Urbanística Municipal (MPOUM) per a la implantació del projecte AGROPARC d’Ametller Origen a Gelida, acordada per la Comissió Territorial d’Urbanisme del Penedès el 12 de juny de 2023.

Ahir, 8 de juliol, es va presentar un resum de la demanda en roda de premsa a Barcelona, al Col·legi de Periodistes [nota de premsa].

RESUM DE LA DEMANDA:

La demanda es fonamenta en els següents punts principals:

  • Amenaça imminent a l'Àliga Cuabarrada (Hieraaetus fasciatus), espècie en perill d'extinció: L'àmbit de l'Agroparc està totalment inclòs dins d’una Àrea d’Interès Faunístic, i és territori de caça i repòs d'una parella d'Àligues Cuabarrades, catalogada "En Perill d'Extinció" a Catalunya i protegida per directives europees i nacionals. Informes previs del Servei de Fauna i Flora (SFF) de 2017 i 2022 van concloure que el projecte era incompatible amb la seva supervivència, qualificant-lo de "sentència de mort". Tot i això, un informe posterior del SFF (22/03/2023) va suavitzar les condicions sense l'aval de cap tècnic, basant la viabilitat en un Pla Pilot de mesures compensatòries. Dies abans de l'aprovació definitiva, el Director General de Polítiques Ambientals va emetre una nota d'"aclariments" a petició de la promotora que reinterpreta subjectivament la Declaració Ambiental Estratègica (DAE), permetent l'inici dels moviments de terra i obres sense esperar la comprovació de l'èxit de les mesures compensatòries. El projecte preveu una excavació de 724.482,88m³ (equivalent a 290 piscines olímpiques) en la "core area" o K50% de les àligues, que és la part essencial del seu hàbitat. Experts independents alerten que les obres sense previ trasllat podrien suposar la seva "desaparició" i la comissió d'un delicte mediambiental. L'Associació ha sol·licitat la suspensió immediata dels efectes de l'Acord d'aprovació definitiva de la MPOUM, prioritzant la preservació ambiental.

  • Gestió de l'aigua: un impacte insostenible i sense justificació: L'informe pericial denuncia un augment injustificat de la dotació d'aigua per a ús industrial, multiplicant per quatre la previsió del POUM 2015 (passant de 35.256m³/any a 150.000m³/any). Això resulta "insostenible" en un context de crisi climàtica i suposa un augment del 22,5% del consum per habitant a Gelida (de 231,87 a 283,6 litres/dia). Es qüestiona la "insuficient justificació" de la disponibilitat d'aigua per als hivernacles tecnificats, ja que el seu diagrama de gestió és "irreal, imprecís i inviable", i implicaran un consum d'aigua equiparable al 45% de la despesa d’aigua per activitats econòmiques de Gelida. Hi ha "inconsistència en les estimacions" de les necessitats d'aigua globals del projecte, que no contemplen totes les activitats previstes.

  • Altres irregularitats urbanístiques i ambientals greus:

    • Fragmentació urbanística i ambiental: El projecte afecta dos municipis (220 ha), però la MPOUM impugnada només abasta Gelida (94 ha). Aquesta fragmentació ignora la normativa urbanística que exigeix un planejament supramunicipal i una avaluació ambiental global.
    • Manca de justificació de l'interès territorial: El projecte es basa en promeses (1.000 llocs de treball, 50.000 visitants) sense estudis que les corroborin. Un estudi de la Universitat Pompeu Fabra contradiu la creació de feina, ja que el projecte es basa en l'automatització i eliminarà llocs de treball.
    • Reclassificació il·legal i excés d'ocupació: La MPOUM reclassifica il·legalment sòl no urbanitzable d'especial protecció (Clau 11a i 11b) a sòl urbanitzable industrial (Clau 7g) i terciari (Clau 8d), i crea la nova clau 11h ("sòl agrícola hivernacles"). Aquesta transformació és incompatible amb la condició de sòl especialment protegit. L'ocupació en la parcel·la Clau 7g (75,56%) excedeix el 50% permès. Es preveuen 7,5 hectàrees d'hivernacles tecnificats de fins a 9 metres d'alçada en sòl no urbanitzable protegit, amb un 46% d'excés d'ocupació i transformant irreversiblement el sòl amb obra civil fixa.
    • Impactes sobre paisatge i connectivitat: El projecte generarà un "impacte greu, visible, evident i irreversible" sobre el paisatge des de Gelida. A més, provocarà l'escissió i fragmentació dels connectors ecològics essencials, malgrat que l'àmbit és un punt estratègic per al flux d'espècies (PEIN, locals, fluvials). La implantació de grans infraestructures impedirà el pas de la fauna, generant un "impacte molt negatiu" i incomplint la normativa que exigeix la preservació d'aquests connectors.
    • Mobilitat i infraestructures viàries: La MPOUM ignora el previst en el POUM 2015, que prioritzava la construcció d'un nou pont sobre l'Anoia i una variant de la BV-2249 que evités el pas per Cases Noves, essencial per a un accés acceptable a l'AP7 des de Can Juncoses. Aquesta modificació no concreta la gestió ni el finançament d'aquestes actuacions. Es preveu que la BV-2249 doblarà la seva intensitat de trànsit, i ja presenta problemes d'amplada i restriccions per a vehicles pesants. L'EAMG de la MPOUM infravalora els càlculs de la nova mobilitat generada, la qual cosa implicarà dèficits en la xarxa viària.
  • Desviació de poder: La demanda conclou que en la redacció i tramitació de la MPOUM han existit "clares motivacions alienes a l'interès general", que només beneficien els interessos de la promotora de l'Agroparc. S'al·lega que el Departament de Territori i, especialment, la Direcció General de Polítiques Ambientals i Medi Natural, han actuat amb "manifesta desviació de poder", exercint potestats administratives per a fins diferents dels fixats per l'ordenament jurídic.

L'Associació Naturalistes de Gelida insta el Tribunal a declarar la nul·litat de la MPOUM i a deixar-la sense efecte per no ser conforme a dret.