Polèmic aterratge de l’agroindústria Ametller Origen a Gelida

Veïns i entitats denuncien fumigacions, ús abusiu d'aigua i malbaratament alimentari

Veïns i entitats denuncien fumigacions, ús abusiu d'aigua i malbaratament alimentari


El passat estiu, estant encara pendent de publicació oficial l'aprovació de l'Agroparc d'Ametller Origen a Gelida, l'empresa ha iniciat la seva activitat al municipi amb una nova explotació agrària que ha aixecat queixes i denúncies per part dels veïns, i d'entitats locals i del Penedès.


Es tracta d'una explotació d’horta intensiva de regadiu de 5 ha implantada en ple Decret de Sequera, al meandre del riu Anoia, una zona considerada d'alta sensibilitat, amb un gran interès faunístic, reconeguda com a connector ecològic, i dins la zona més sensible de caça de l’àguila cuabarrada, una espècie protegida i en perill d'extinció.


Les alarmes es van disparar per les grans fumigacions amb pesticides que es feien a tocar de zones urbanes i del riu Anoia; per l'ús desmesurat d'aigua del riu, que va provocar una davallada crítica del cabal en aquest tram que posava en perill la supervivència de les espècies de la zona, i pel soroll continuat provocat pels generadors elèctrics utilitzats per extraure l'aigua.


També va causar indignació el malbaratament que Ametller estava duent a terme en abandonar gran quantitat de productes hortícoles entre les fileres del camp.


En aquest sentit, en el ple d'ahir, dimarts 26 de setembre, es va aprovar per unanimitat, habilitar tots els instruments de què disposa l'Ajuntament per fer front a situacions similars, encarregar un estudi sobre el control de l'ús de l'aigua a la zona i fer arribar una queixa formal al grup Ametller. Per primer cop el consistori es pronuncia de forma unànime donant suport a una moció promoguda per StopAgroparc. moció promoguda per StopAgroparc.


L'acord del ple també recull "la preocupació pel futur del territori si finalment s'implantés l'Agroparc del grup Ametller Origen, amb les 330 hectàrees previstes, i una zona industrial de 23 hectàrees".


Amb la moció presentada, la plataforma StopAgroparc qüestiona també el model de l'empresa pel que fa a la convivència amb veïns i entorn i insta al nou equip de govern a posicionar-se al costat dels ciutadans i ciutadanes i a prioritzar el territori davant de l'interès privat de l'empresa.

Denúncia de Bosc Verd a l'ACA i al Departament d'Acció Climàtica 

Gran quantitat de carbassons abandonats en cada fila de carbassoneres

Gran quantitat de carbassons abandonats en cada fila de carbassoneres

Fumigacions a la vora del meandre del riu i de les Cases Noves

Fumigacions a la vora del meandre del riu i de les Cases Noves


Camió de l'Ametller amb un generador elèctric

Bidons amb productes per fumigar, fer tractaments, adobats sintètics, etc


Veïns al Ple de l'Ajuntament de Gelida

Vídeo del ple i preguntes del públic

Ametller Origen es fa pasar paradista
Vol entrar en el Mercat Vell de Sant Cugat