Les nostres publicacions
Son documents i vídeos generats per StopAgroparc. Els documents estan en format PDF
i que pots descarregar tant per imprimir com per llegir a la pantalla
L'Agroparc no protegeix el territori
Els partits polítics de Gelida favorables a l'Agroparc, ens volen convèncer de que el projecte és una protecció contra la pressió industrial de l'àrea metropolitana. Però hi ha dos aspectes que no ens expliquen:
- L'Agroparc no és un projecte agrícola. Representa la implantació d'un gran complex industrial i logístic, a part d'una gran extensió d'infraestructures en terreny agrícola. En total 70 ha d'infraestructures en un espai protegit de gran valor natural i agrícola.
- Ametller és una empresa privada que transformarà el projecte o el vendrà segons els seus interessos sense tenir en compte les necessitats del poble.
Per això diem que no. Que hi ha eines que sí que són per protegir el territori. Que les utilitzin!
...............
Foto: ©Daniel Garcia Peris
Creixement sostingut
Polítics i administracions han posat l'estora vermella. Sense reserves. Acompanyant l'empresa de la mà, facilitant que adapti les normatives urbanístiques i de protecció del territori al seu gust, creant segells de qualitat a mida (Segell PAS), accelerant el procés administratiu segons les necessitats de l'empresa, i tantes altres coses.
Però aquest tracte de favor no és gratuït.
El paga el territori, el paga la pagesia, el paguem tots.
No en nom nostre. I en el teu?
L'Agroparc no es pot desenvolupar
El Planejament vigent de Gelida (POUM, 2015) , inclou l'estudi de mobilitat pel polígon de Can Joncoses. Els tècnics hi determinen que la carretera d'accés és insuficient pel trànsit generat per un polígon de les seves característiques (13 ha) i en condiciona el desenvolupament a que hi hagués una nova variant construida.
Actualment, amb la recent proposta de polígon (de 23 ha), l'estudi de mobilitat presentat per Ametller amaga aquesta obligatorietat. I els polítics donen excuses sense sentit per defugir implicar-se en el seu compliment.
És la pressa?
Són els diners?
Sembla estrany tanta irresponsabilitat quan es posa en joc la seguretat de les persones.
Més info: D'aquest tema se'n va parlar al Ple del 21/03/23, podeu veure les respostes dels polítics a la notícia publicada a https://www.stopagroparc.cat/
notícia publicada a la nostre web.
Impacte en el paisatge
70 ha d'infraestructures no es poden amagar, per molt bé que es projectin. Encara menys si se situen en un altiplà. En un punt que, a més, té el topònim de La Talaia (el nom ho explica tot).
I tot plegat, situat a tocar de la Serra de l'Ordal. Una serra coneguda pels seus castells i miradors. El fort desnivell fa que en pocs metres, les vistes sobre el mosaic de vinyes penedesenques amb Montserrat al fons sigui espectacular.
Però tot i així ens asseguren un cop i un altre que no es veurà. Que l'impacte serà mínim. Desconcertant. Jutgeu vosaltres mateixos.
No permetem que ens imposin la via dels fets consumats. Encara som a temps de decidir quin és el Penedès que volem.
Aigua
L'Ametller estima la despesa d'aigua de l'Agroparc en 150.000 m3 anuals. Això és la meitat del consum actual d'aigua domèstica de tots els habitants de Gelida.
En un context d'excepcionalitat climàtica que arrosseguem des de fa temps, i que s'agreuja dia a dia. Fins i tot afectant l'aigua de boca. D'on sortirà aquesta aigua?
Però això no és tot.
En la presentació del projecte de 2021 calculaven la despesa 💧 en 650.000 m3 (aigua de reg). Ametller no justifica el canvi.
Com s'entén aquesta reducció tan radical en les previsions?
Ens estan dient la veritat?
Estan ajustant valors per tal d'obtenir el vist-i-plau de les administracions?
La natura ens avisa, però mentre Gelida poc a poc es va quedant sense les seves fonts, nosaltres seguim tensant la corda. Fins quan?
Especulació
Amb la complicitat de polítics i administracions, Ametller pot acabar embutxacant-se una bona picossada.
En el projecte que l'empresa va presentar l'any 2016, ja planificava un polígon de 14 ha en terreny rústic. Aleshores no li va sortir bé. Ara hi torna, però molt més preparat.
Actualment si que compta amb una zona industrial (no desenvolupada), la de Can Joncoses, precisament de 13 ha. Però es veu que ara ja no en té prou i el planifica de 23 ha (curiós, oi?).
i ho aconsegueix, cauen 10 ha de sòl industrial a preu de sòl rústic....
L’Anomenen Agroparc.
Quina és realment la proposta?
Anàlisi del projecte 2022
ed. desembre 2022
Complex industrial i logístic de
l’agroindústria Ametller
Anàlisi del projecte 2022
ed.desembre 2022
Posicionament de tècnics i polítics
Resposta de l’Oficina d’Avaluació Ambiental i dels polítics i institucions al projecte 2021
ed. novembre 2022
Afectacions del projecte Agroparc
Anàlisi del projecte 2021
ed. octubre 2022