Greenpeace, la reconeguda organització ecologista internacional, ha publicat aquesta notícia on expressa el seu ferm rebuig al model Agroindustrial d’Ametller Origen, que es vesteix de sostenible, així com també front el projecte Agroparc. En la seva declaració, Greenpeace denuncia que aquest projecte suposa una amenaça per al medi ambient i la sostenibilitat del territori, posant en risc ecosistemes locals i afavorint un model de desenvolupament insostenible.
L’organització, coneguda pel seu activisme en defensa del medi ambient, fa una crida a reconsiderar l’Agroparc i a prioritzar alternatives que respectin la biodiversitat i els recursos naturals. Aquest posicionament reforça la lluita de la plataforma Stop Agroparc, que continua sumant suports per aturar aquest macroprojecte.
Des de Stop Agroparc, celebrem el suport de Greenpeace i instem les autoritats a escoltar aquestes veus crítiques per protegir el nostre entorn. La lluita continua!
A continuació l'extracte de l'article de Greenpeace.
Agroparc de Ametller.
La construcció del projecte Agroparc de la companyia Ametller Origen a Catalunya no és l'únic exemple, però és un cas paradigmàtic del model agroalimentari que Espanya no necessita. Segons paraules dels seus propis promotors pretenen canviar la manera de produir aliments basant-se en una revolució tecnològica. Però aquest model de producció no és del tot clar, usa paraules com a sostenible i saludable que obren espai a molts dubtes, quan el que és segur és que desplaçarà agricultura familiar i tradicional respectuosa amb l'entorn natural. No en va, diversos sindicats agraris han mostrat el seu rebuig a aquest model, i diverses organitzacions han denunciat l'afectació que el projecte tindrà en el medi ambient i en concret en espècies animals protegides i en perill d'extinció.
La implementació d'un projecte d'aquesta magnitud sobre boscos i sobre vinyes protegides, convertint terres de secà en regadiu, en una zona que ja va estar declarada en emergència per sequera, sense una avaluació d'impacte ambiental rigorosa que no deixi espai al dubte, i sense comptar amb el suport i la participació de la comunitat local, és un exemple de mala gestió. No té lògica, més que la de beneficiar a unes poques butxaques, que aquest projecte es construeixi sobre el descontentament de la població local, d'esquena als qui senten i denuncien que les seves preocupacions i veus han estat ignorades. I generant desconfiança i oposició. D'altra banda, l'administració pública hauria de ser escrupolosa a l'hora de facilitar un projecte d'aquesta envergadura, exigint les garanties necessàries abans de canviar normatives o dedicar fons públics.Per tot això, i en ocasió de la celebració del Dia de la Lluita Pagesa, és necessari recordar que el projecte *Agroparc de *Ametller i qualsevol altre projecte que vulgui abordar la transició cap al model agroecològic just que Espanya necessita, ha de tenir entre les seves prioritats, la transparència, el respecte escrupolós de la nostra amenaçada biodiversitat, i la inclusió i la defensa dels interessos de les comunitats rurals afectades.
Un nuevo modelo agroecológico de las manos de las personas